Zonwerend glas biedt veel verschillende voordelen, voornamelijk tijdens de warme (zomer) dagen. Zoals de benaming van zonwerend glas al enigszins doet vermoeden, zorgt zonwerend glas voor betere wering tegen zonlicht (en warmte). In de zomer heb je kans dat de hele dag zonlicht op de ramen valt, waardoor de ruimte onaangenaam warm wordt. Zonwerend glas zorgt ervoor dat je leefruimte een aangename temperatuur behoudt.
Werking van zonwerend glas in woningen
De term zonwerend glas doet sommige mensen vermoeden dat het geen zonlicht doorlaat, maar dat is niet het geval. Zonwerend glas is een samenstelling van glas waarbij de binnenzijde van de buitenste ruit is voorzien van een speciale zonwerende coating. Hierdoor wordt - afhankelijk van het type zonwerend glas een bepaalde hoeveelheid - zonlicht en warmte buitenshuis gehouden. De coating laat wel het zonlicht binnen maar weerkaatst een gedeelte van de warmte. Daarbij is de ZHR++ spouw van zonwerend glas altijd gevuld met argongas in plaats van droge lucht. Deze combinatie geeft in de zomermaanden een optimaal effect om je leefruimte lekker koel te houden. Zonwerend glas houdt warmte buiten in de zomer en binnen in de winter.
Verschillende waardes bij zonwerend glas
Bij het inventariseren naar zonwerend glas kom je veel verschillende termen en waardes tegen. We leggen hieronder kort uit waar de termen voor staan en welke waardes er voor jou van belang zijn bij het vinden van het juiste zonwerend glas.
G-waarde (ZTA)
De g-waarde is de mate waarin zonwerend glas warmte tegenhoudt. ZTA staat voor zontoetredingsfactor. De g-waarde is een getal tussen de 0 en 1. Maar het wordt ook vaak in percentages uitgedrukt. Hoe lager het getal, hoe beter wering van de warmte. De ZTA waarde is een waarde die alleen in Nederland wordt gehanteerd, de universele benaming is de g-waarde.
LTA
De LTA staat voor de lichttoetredingsfactor van zichtbaar zonlicht door de ruit. Dit geeft aan hoeveel licht er door een ruit wordt doorgelaten. Ook de LTA waarde is een getal tussen de 0 en de 1. Hoe lager het getal hoe minder zonlicht er door de ruit naar binnen komt.
Zonwerend glas is ten opzichte van standaard dubbel glas voornamelijk effectiever in het weren van de warmte. De isolatiewaarde van zonwerend glas is gelijk aan de U-waarde van HR isolatieglas, namelijk: 1,1 W/m2.K). De LTA van HR isolatieglas ligt rond de 0.8 terwijl de LTA waarde van zonwerend dubbel glas rond de 0.7 ligt. De lichtreflectie van beide glassoorten zit rond de 12%.
Samenstellingen zonwerend glas
Bij het toelichten van samenstellingen van zonwerend glas worden vaak de G-waarde (ZTA) en LTA waarde beschreven. Dit gaat op de volgende manier: G-waarde (ZTA)/LTA. Bij Glasdiscount hebben alle zonwerend dubbel glas varianten de samenstelling 70/40. Aangezien het zonwerend glas dat wij verkopen merendeel bestemd is voor woningen en 70/40 de beste waarde voor zonwerend glas in woningen is.
Bij hogere waardes zoals 62/31 is de ruit veel donkerder en krijg je meer spiegeling. Hogere mate van zonwerend glas worden dan ook afgeraden voor woningen. Deze waardes zie je vaak terug bij kantoorpanden etc. Voldoende daglicht zorgt voor een prettige leefomgeving en optisch grotere ruimte. Het is daarom van belang dat er niet te veel zonlicht wordt weerkaatst.
Toepassingen van zonwerend glas
Hoewel Glasdiscount voornamelijk werkt met zonwerend vlakglas voor woningen, zijn er meerdere toepassingen met zonwerend glas mogelijk. Zonwerend glas komt het beste tot zijn recht op het zuiden, omdat de zon dan de hele dag op de ruiten schijnt.
Kantoorpanden met zonwerend glas
Nieuwe kantoorpanden worden voorzien van veel glas, maar ook bij veel oude kantoorpanden zal zonwerend glas geen overbodige luxe zijn. Naast een te warme werkomgeving en last van hoofdpijn of concentratieproblemen is ook naar je beeldscherm kijken met te veel zonlicht niet wenselijk.
Zonwerend glas voor serres en veranda’s
Een andere veel voorkomende toepassing van zonwerend glas is het glazen dak van de veranda of serre. In theorie is een serre of veranda de perfecte omgeving om te verblijven in de zomer, toch kan het zonder gebruik van zonwerend glas een sauna worden. Een glazen dak met zonwerend glas zorgt ervoor dat het ten aller tijden mogelijk is om te genieten van de uitbouw.
Lichtstraat met zonwerend glas
Ook bij lichtstraten wordt vaak gebruik gemaakt van zonwerend glas. Lichtstraten worden vaak geplaatst zodat er meer zonlicht in de ruimte kan schijnen, maar ook hier kan de warmte bijzonder vervelend worden. Zonwerend glas zorgt ervoor dat er voldoende zonlicht in de ruimte naar binnen schijnt, maar dat de warmte geweerd wordt.
Verschillende uitvoeringen van zonwerend glas
Zonwerend glas kan geleverd worden in ZHR++ dubbel glas en ZHR+++ driedubbel glas. Hierbij gaan wij standaard uit van helder glas. Zonwerend glas kan ook uitgevoerd worden in matglas. Matglas zorgt voor wat extra privacy. Heb je interesse in zonwerend glas met matte folie, vraag dit dan aan via de e-mail.
Daarnaast is het zonwerend glas van Glasdiscount ook nog te bestellen in gelaagd veiligheidsglas. Gelaagd glas (veiligheidsglas) bestaat uit twee glasbladen met daartussen een folie. De folie zorgt ervoor dat het glas bij elkaar wordt gehouden als het kapot gaat, waardoor de kans op letsel minimaal is.
Verschillende spouwbreedtes
Zonwerend glas is net zoals al het andere vlakglas te bestellen in verschillende breedtes. De spouwbreedte zorgt voor de uiteindelijke isolatiewaarde van het glas. Achter de spouwbreedtes hebben we aangegeven of het glas bij een bepaalde spouwbreedte zorgt voor ZHR+ of ZHR++.
Mocht je nog vragen hebben over zonwerend glas of heb je hulp nodig bij het bestellen hiervan? Neem contact op met onze verkoopafdeling, zij helpen je graag verder.