Interferentie in isolatieglas

Interferentie is een natuurkundig verschijnsel dat bij een bepaalde lichtinval zichtbaar wordt als olieachtige vlekken. Interferentie ontstaat doordat licht door een prisma wordt gesplitst waardoor het daglicht in verschillende kleuren wordt opgedeeld, net zoals bij een regenboog. De vlekken kunnen verschillende vormen aannemen. Wanneer er op het oppervlak gedrukt wordt, verandert de vorm van de vlek en kunnen ook de kleuren veranderen. Op deze manier kom je erachter dat je met interferentie te maken hebt, bij ‘normale vlekken’ zal de vlek namelijk niet van plek veranderen wanneer je er op drukt.

Interferentie is geen productiefout. Dit verschijnsel kan alleen optreden wanneer er twee glasbladen gebruikt worden van gelijke dikte. Vandaar dat de samenstellingen binnen ons isolatieglas meestal wordt aangeboden met twee verschillende glasdiktes. Bijvoorbeeld: 6 + 5mm ipv 5 + 5mm. Omdat er dan geen gelijke glasbladen worden gebruikt, en dus geen interferentie kan optreden. Het gebruik van ongelijke glasdiktes wordt in de glaswereld 'een asymmetrische ruit’ genoemd.

 

Wat is er te doen tegen interferentie in glas?


Los van het gebruik van verschillende dikte in glasplaten is er nog meer wat je kunt doen om interferentie tegen te gaan. Als je gebruik maakt van HR++ dubbelglas, dan wordt er standaard een metalen coating aangebracht aan de buitenste ruit. Door deze coating wordt de ruit standaard iets dikker dan de tegenoverstaande ruit. Dit is genoeg om interferentie tegen te gaan. Daarnaast zorgt de coating ook nog eens voor een betere isolatiewaarde.